ОПЕРАТОРИ НА МЕТАЛУРГИЧНИ ПЕЩИ

 ОПЕРАТОРИ НА МЕТАЛУРГИЧНИ ПЕЩИ

 Агенцията по заетостта

http://www.az.government.bg

КЪДЕ ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРАМ?
В предприятията на черната, цветната металургия, и машиностроенето.

КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Операторът на металургична пещ регулира и управлява работата на топлинните и нагревателни пещи. Той наблюдава и контролира изсушаването, нагряването на пещта, поставянето и изваждането на металните блокове, нагряването на металните блокове, охлаждането на пещта и нейното спиране. Следи за доброто техническо състояние на пещта и осигурява поддръжка на чистотата на пещта и на отнасящите се към нея механизми и оборудване.

С КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Основно средство на труда е металургичната пещ. Суровините, с които работи операторът на металургична пещ са руди, скраб, метални блокове, които се нагряват и стопяват в пещите за последваща обработка. За контрол и управление на технологичния процес в пещта операторът работи със спирателна и регулираща арматура, различни уреди за наблюдение, прибори и апарати за автоматично поддържане на топлинния режим. В своята дейност той ползва инструкции за експлоатация, дневници и журнали, в които отразява данни за работата на пещта.

КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ МЕН?
• Спазване на определени правила и технологичен ред;
• Умения за работа с техника, инструменти и техническа документация;
• Способности за точност, прецизност и разпределение на вниманието.

С КОГО ЩЕ РАБОТЯ?
Операторът на металургична пещ осъществява вътрешни контакти - с колеги, началник-смяна, ръководители на металургичното производство и други оператори; външни контакти - с контролните органи по техника на безопасност.

КЪДЕ ЩЕ РАБОТЯ?
Операторът изпълнява трудовата си дейност главно на две работни места - на работната площадка край металургичната пещ и в кабината на топлинния щит. Условията на труда се характеризират с действието на редица неблагоприятни фактори - висока температура, запрашеност, вредни излъчвания и др.

КАК ДА СЕ ОБУЧА?
Професията може да се усвои в училища от образователната система (професионални училища и гимназии) и в Центрове за професионално обучение по специалностите "Металургия на черните метали" и "Металургия на цветните метали". Минималното входящо образование за започване на обучение по професията е завършен седми клас. След приключване на обучението по професията, при завършено средно образование, се получава свидетелство с присъдена втора степен на професионална квалификация. Ако обучаемият няма завършено средно образование, получава удостоверение за професионално обучение.

КАКВО ЩЕ ИЗУЧАВАМ?
Машинно чертане, Механична обработка на металите, Техническа механика, Електротехника и електроника, Автоматизация на производството, Машинни елементи, Топла обработка на металите, Обща металургия и Техника и технология за обработване на черни / цветни метали чрез пластична деформация и др. Провежда се производствена практика.

Код по НКПД: 8121****
Код по СППОО: 5210801, 2





{START_COUNTER}